Sunday, March 4, 2012

Kehidupan : Antara Dua Titik


Mukadimah

Berbicara tentang hayat manusia, kita tidak dapat lari dari membicarakan soal dua titik dalam kehidupan manusia, titik permulaan kehidupan yang dinamakan kelahiran dan juga titik pengakhiran kehidupan iaitu kematian.

Firman Allah dalam Al-Quran yang bermaksud :

Dialah yang menciptakan mati dan hidup untuk menguji kamu, siapa di antara kamu yang lebih baik amalnya. Dan Dia Maha Perkasa lagi Maha Pengampun.” ( Al - Mulk: 2)

Sebagai manusia yang diciptakan Allah untuk menghuni dunia ini buat sementara, dan berhijrah ke satu alam yang kekal selama-lamanya, kita haruslah menginsafi tentang hakikat kebesaran Allah dan kekuasaan-Nya dalam menghidup dan mematikan umat manusia dan makhluk yang lain. Pengkajian melalui risalah Al-Quran yang dititipkan atas sifat ar-Rahmah melalui utusan Rasulullah S.A.W adalah sebaik-baik usaha dalam membuka mata, minda dan jiwa untuk kembali merenung hakikat penciptaan jiwa-jiwa kita yang bernama manusia.

Oleh itu, kupasan kertas kerja ini adalah sekadar pencetus kepada usaha untuk mengingatkan kita agar terus mengkaji dan meneliti kekuasaan Allah melalui kejadian manusia itu sendiri. Mudah-mudahan kita beroleh hidayah dan dititipkan dedaun rasa untuk terus mengkaji dan mendalami ilmu-ilmu Allah.

Kelahiran : Permulaan Kehidupan

Meninjau sejarah pengkajian kejadian dan kelahiran manusia, manusia tidak mengetahui hakikat kejadian manusia itu sendiri hinggalah pada kurun ke-18 dan disahkan pada kurun ke-20 dengan penemuan dan kajian berdasarkan sains dan teknologi yang dicipta oleh manusia. Hakikatnya , Al-Quran telah mendahului umat manusia sejak 1400 tahun dahulu dalam menceritakan proses kelahiran manusia.

Contohnya dalam surah al-Insan ayat dua yang bermaksud :

Sesungguhnya Kami telah menciptakan manusia daripada setitis mani yang bercampur, serta Kami hendak mengujinya (dengan perintah dan larangan ); kerana itu Kami jadikan dia mendengar dan melihat.

Begitu juga dari aspek perkembangan janin manusia di alam Rahim, dijelaskan oleh Allah dalam surah Al-Mu’minun ayat 14 yang bermaksud :

Kemudian, air mani itu Kami jadikan sesuatu yang melekat, lalu sesuatu yang melekat itu Kami jadikan segumpal daging dan segumpal daging itu Kami jadikan tulang belulang, lalu tulang belulang itu Kami bungkus dengan daging. Kemudian, Kami menjadikan makhluk yang (berbentuk) lain. Maha Suci Allah, Pencipta yang paling baik.

Selain itu, Al-Quran juga membuktikan lebih awal bahawa jantina seorang bayi ditentukan oleh sperma lelaki melalui ayat surah An Najm ayat 45 dan 46 yang bermaksud :

“ Dan bahawa sesungguhnya, Dialah yang menciptakan pasangan lelaki dan perempuan. Dari (setitis) air mani ketika dipancarkan (ke dalam rahim) .

Mengikut kajian genetik, kromosom Y pada lelaki yang akan menentukan jantina manusia samaada lelaki ( XY ) atau perempuan ( XX ) yang akan terhasil daripada proses persenyawaan .

Begitulah mukjizat Al-Quran dalam membicarakan soal permulaan kehidupan seorang manusia sejak alam rahim lagi.

Menyentuh berkaitan aspek kelahiran yang sememangnya berkaitan dengan perhubungan antara kaum Adam dan Hawa, kita dapat membahagikannya kepada dua keadaan :

1) Dirancang : Melalui perkahwinan dan usaha-usaha ke arah memperolehi zuriat

2) Tidak dirancang : Anak luar nikah ( zina dan rogol ), kegagalan pencegahan kehamilan

Pembahagian dirancang dan tidak dirancang itu hanya sekadar kategori pada pandangan manusia, kerana hakikatnya Allah jua yang merancang segala-galanya.

Menyentuh sedikit isu berkaitan anak luar nikah, berdasarkan kepada laporan rasmi, Jabatan Pendaftaran Negara (JPN) melaporkan terdapat lebih 257,000 sijil kelahiran didaftarkan tanpa catatan nama bapa, sejak tahun 2000 hingga pada bulan Julai 2008 dan juga yang paling menyayat jiwa, kes buang bayi merata-rata menjadi barah dalam masyarakat kita.

Kelahiran manusia yang sepatutnya memberi kebaikan akhirnya berakhir dengan kedukaan apabila manusia tidak menghargai erti nyawa dan juga tidak mengikut panduan agama dalam perhubungan sesama manusia.

Setelah menyoroti serba sedikit berkaitan dengan permulaan hidup manusia, mari sama-sama kita menyedarkan diri kita tentang hakikat kematian yang akan dilalui oleh semua manusia di muka bumi Allah ini.

Kematian : Penghujung Kehidupan

Setiap manusia pasti akan merasai kematian. Sesungguhnya kematian itu tidak terletak di tangan manusia, ia adalah kuasa Allah Ta’ala, yang menghidup dan mematikan makhluk-Nya.

Firman Allah :

"Tiap-tiap bernyawa akan merasakan mati, kemudian hanyalah kepada Kami kamu dikembalikan.” (Surah al-'Ankabut: 57)

Kematian atau dalam bahasa Arabnya adalah ( al-maut ) adalah lawan kepada hidup ( al-hayat ). Mati juga dalam bahasa arab menurut kamus lisan al Arab berasal daripada perkataan as-sukun membawa maksud tidak bergerak .

Oleh itu apakah penakrifan kepada kematian?

Pelbagai pendapat ulama’ dan sains telah dikemukakan berkaitan kematian terutama apabila ia melibatkan isu brain death ( mati otak ).

Di sini ingin dikongsikan fatwa yang dikeluarkan oleh Majlis Majma’ Feqh Islami yang bersidang pada pada tahun 1986 di Amman,

disebut dalam fatwa akan perkara berikut:-

1) Seseorang itu boleh dianggap mati dan boleh dijalankan penyelenggaraan mayat ke atasnya apabila terhenti nafas dan jantungnya dari berfungsi beserta pakar perubatan telah bersepakat bahawa sudah tidak ada harapan lagi untuk hidup.

2) Seseorang itu boleh di anggap mati apabila telah mengalami kematian pada otaknya sekalipun jantungnya masih berdenyut dengan bantuan alat bantu oksigen serta pakar perubatan memutuskan bahawa sudah tidak ada harapan lagi untuk hidup

Menyentuh berkaitan punca kematian boleh dibahagikan kepada dua bentuk :

1) Kematian yang diluar perancangan : proses penuaan manusia secara semula jadi, kematian disebakan penyakit, kematian disebabkan kemalangan dan juga keguguran bayi tidak disengajakan

2) Kematian yang dirancang : pembunuhan manusia, bunuh diri, euthanasia aktif, menggugurkan kandungan

Sama juga seperti kelahiran yang disebut di atas, pembahagian dirancang dan tidak dirancang itu hanya sekadar kategori pada pandangan manusia, kerana hakikatnya Allah jua yang merancang segala-galanya.

Itulah sedikit sorotan berkaitan kematian manusia yang pasti akan dilalui setiap insan yang bernyawa.

Usai meninjau jendela kehidupan dan kematian, mari kita merenung di antara kedua-dua titik iaitu berkaitan dengan kehidupan manusia.

Kehidupan : Antara Dua Titik

Sebagaimana yang perlu kita tahu, tujuan manusia diciptakan adalah untuk beribadah kepada Allah, sebagaimana firman Allah dalam surah az-Zariyat , ayat 56 yang bermaksud :

"Dan Aku (Allah) tidak menciptakan jin dan manusia melainkan supaya mereka menyembah Ku (Allah)"

Berbicara soal kehidupan termasuk berbicara soal jangka hayat manusia. Hayat manusia adalah di tangan Allah yang Maha Pencipta, kita tidak tahu akan bila sampai masanya maut menjemput kita. Sebagai manusia, apa yang kita miliki adalah sedikit ilmu sunnahtullah kurniaan Allah berkaitan dengan kesihatan manusia.

Kesihatan manusia memainkan peranan dalam perangkaan jangka hayat manusia.

Malangnya, kesihatan adalah termasuk dalam salah satu perkara yang sering dilupakan oleh manusia seperti dalam sabda Nabi Muhammad SAW:

" Ada dua nikmat yang sering dilupakan kebanyakan manusia iaitu kesihatan dan masa lapang ."

( hadith riwayat Imam Al-Bukhari )

Meninjau purata jangka hayat manusia di Malaysia yang direkodkan oleh World Health Organization, jangka hayat lelaki adalah 71 tahun manakala perempuan adalah 76 tahun.

Jangkaan hayat manusia banyak ditentukan oleh aspek kesedaran penjagaan kesihatan oleh masyarakat sesebuah negara.

Berkaitan dengan penyakit pula, antara pembunuh utama manusia pada masa kini adalah sakit jantung ( ischaemic heart disease ) , penyumbang kepada 16 peratus kadar kematian manusia di seluruh dunia.

Faktor yang boleh menyumbang kepada pelbagai penyakit pula terbahagi kepada dua :

1) Faktor tetap yang tidak boleh diubah : jantina, umur, keturunan, bangsa

2) Faktor boleh diubah : pemakanan, senaman, tabiat merokok, berat badan, tekanan darah

Berbicara soal faktor pemboleh ubah seperti pemakanan, dalam Al-Quran sendiri telah ditegaskan bagaimana pemilihan makanan yang memberi manfaat buat umat manusia. Firman Allah :

“Wahai sekalian manusia, makanlah yang halal lagi baik dari apa yang terdapat di bumi dan janganlah kamu mengikuti langkah-langkah syaitan kerana sesungguhnya syaitan itu adalah musuh yang nyata bagi kamu ”

(Al-Baqarah: 168)

Dewasa kini, aspek kesihatan sering dikesamping oleh manusia atas kesibukan dalam mengejar pembangunan kota raya dan kerjaya. Pemakanan yang seimbang tidak menjadi agenda utama, senaman yang berterusan bukan satu amalan dalam hidup kita. Kesannya, pelbagai penyakit mudah dihidapi pada masa kini.

Apabila sakit mendiami batang tubuh manusia, manusia yang tidak kuat hubungannya dengan Allah akan sangat mudah berduka cita, dan berputus asa, dan yang paling malang sekali menganggap kuasa penyembuhan itu di tangan doktor , dan apabila doktor gagal mengubatinya, dengan mudah dia akan menyalahkan semua orang, dan paling malang mempersoalkan takdir Allah.

Sewajarnya kita mengambil pendekatan mencegah lebih baik daripada mengubati, mengambil sikap berjaga-jaga daripada pelbagai aspek kesihatan dan keselamatan, kerana nyawa kita termasuk dalam 5 perkara yang perlu dijaga, iaitu agama,nyawa, akal, keturunan dan harta.

Penutup

Risalah kecil dan ringkas ini hanya bertujuan untuk kita merenung sejenak soal permulaan kehidupan kita, pengakhiran kehidupan kita, dan kehidupan kita yang berkaitan dengan usaha kita menghargai nyawa dan kesihatan kurniaan Allah. Moga-moga kita menjadi hamba yang bersyukur dan menjauhi kufur.

Firman Allah :

Mengapa kamu sanggup engkar kepada Allah, padahal kamu dahulunya tiada, lalu Allah menghidupkan kamu, kemudian kamu dimatikan dan dihidupkan-Nya kembali, kemudian kepada- Nya-lah kamu dikembalikan. (Al-Baqarah : 28)

Wallahu’alam.

Disediakan oleh :

Muhammad Naqeb bin Sulaiman

Tahun 5 Perubatan

Jordan University of Science and Technology

Blog : www.mahasiswa-pena.blogspot.com

Rujukan :

Al-Quran dan terjemahan

Allah’ Miracles in The Qur’an – Harun Yahya

The Miracle of Human Creation – Harun Yahya

Buku “ Kelahiran dan Kematian ” – Seminar Perubatan Kali Ke-2 , PERUBATAN Mesir

Hakikat Kematian dan Mati Otak Mengikut Kaca Mata Islam – Mohd Asri Mat Daud, Pengerusi Fellow Manhal

Laman sesawang kesihatan di internet


nota : ini merupakan kertas kerja saya sempena Seminar Sains Dan Islam anjuran BKAN PUTRA dan IANERIS di bawah Majlis Perwakilan Malaysia Jordan.

No comments: