Monday, December 8, 2008

Proses Penyembelihan dan Lapah-melapah daging Korban

Assalamualaikum.

Moga semua warga PERMAI sihat dan ceria.

Memandangkan hari raya kedua ini ( selasa : 9 Disembar 2008 ) kita semua akan bergotong royong melapah dan memotong daging lembu, ingin saya memperincikan perjalanan program kita.
Sebelum itu ingin dimaklumkan jumlah korban kita ialah 1 unta, 6 lembu dan 12 kambing.

Untuk pengetahuan semua, seekor lembu dan dua ekor kambing telah diagihkan kepada mantiqah Mafraq pada petang tadi. Mereka akan menjadi wakil untuk menguruskan korban tersebut dan mengagih dan memasak daging di Mafraq.

Tentatif:

( Raya kedua )

Sasaran: Menyelesaikan haiwan korban untuk dimasak ( seekor unta, seekor lembu dan 5 ekor kambing ) dan mungkin seekor lagi lembu jika berkesempatan.


Tempat: ( Syabab ) di tanah lapang belakang rumah Aiman Najmi.
Unta ( bangunan Presiden Permai)
Akhawat) –rujuk pembahagian yang telah dikeluarkan )


7.30 pagi: Sebilangan syabab ke ladang untuk urusan penyembelihan
10.00 pagi: Urusan lapah bermula di pihak syabab ( masa akan berubah mengikut urusan di ladang )
2.45 petang: Proses pemotongan kecil oleh akhawat ( masa akan berubah mengikut urusan di ladang, mungkin akan diawalkan )
Tamat: sehinggalah selesai dan menepati sasaran.

Prosedur: daging yang tiba di pihak syabab akan dipotong daging besar dan tulang temulang. Kemudian daging akan dihantar ke pihak akhawat untuk dipotong kecil2 bagi memasak.

Unta akan diuruskan oleh semua ahli bangunan Presiden Permai.

( Raye ketiga)- 10 Disember 2008 ( Rabu )

Sasaran: Meyelesaikan yang baki dan mengagihkan


10.00 pagi: Urusan lapah bermula di pihak syabab ( masa akan berubah mengikut urusan di ladang )
2.45 petang: Proses pemotongan kecil oleh akhawat ( masa akan berubah mengikut urusan di ladang, mungkin akan diawalkan )
Tamat : sehinggalah selesai dan menepati sasaran.

Prosedur: Korban yang tiba di pihak syabab akan dipotong daging besar dan tulang temulang. Kemudian daging tersebut akan dihantar ke pihak akhawat untuk dipotong dan ditimbang seterusnya dibungkus untuk pengedaran.

Pengagihan: bagi ahli yang terlibat boleh terus mengambil daging apabila selesai urusan. Senarai nama akan disediakan. Bagi yang telah pulang, daging akan dihantar ke rumah.

Diingatkan untuk membawa pisau dan parang yang tajam dan alat2 yang relevan.
Sebarang perubahan akan dimaklumkan kemudian. Sama-sama kita korbankan sedikit masa untuk menyempurnakan amanah ini. Jom Korban! Menjejak Roh Pengorbanan.

No comments: